Over Quilthoeve en Marianne

Marianne is opgegroeid in het oosten van Nederland. Vanaf haar vroege jeugd heeft ze handwerken geleerd van haar grootmoeder. Alle aspecten van het fijne handwerken passeerden de revue: breien, haken, borduren, etc. Eerst met de hand leren naaien en pas toen ze dat volledig onder de knie had mocht ze de naaimachine gaan gebruiken.

Het quilten ontdekte ze op de huishoudschool waar een enthousiaste handwerklerares haar de grondbeginselen leerde. Veel kleine quilts werden gemaakt en als geschenk weggegeven – helaas is hiervan niets bewaard gebleven.

De grotere quilts (met de hand gemaakt) zijn ook allemaal weggegeven en helaas zijn er ook geen foto’s van bewaard.

Toen, op latere leeftijd, het naaien met de hand vanwege reuma moeilijk werd, werd het maken van een quilt op de naaimachine een nieuwe uitdaging. Eerst simpele patronen, later ook ingewikkelde patronen: Japanse quiltvouwkunst, patronen van Elisabeth Hartmann en vaak ook zelf ontworpen.

Helaas heb ik niets meer kunnen vinden van oude flyers voor seminar en workshops die ik in de loop van de jaren heb gegeven. Meestal werden geen flyers verdeeld, maar hing er gewoon een briefje op een prikbord.

Verder heeft zij les gegeven in (slot)kloosters voor het restaureren van oude kerkgewaden (kazuifels), zelf heeft ze ook oude kerkgewaden en andere textielvoorwerpen gerestaureerd. Die lessen heeft ze ook gegeven aan jonge en al wat oudere vrouwen die als vrijwilligster in kerken kleding en andere stoffen gebruiksvoorwerpen restaureerden. De mooiste ervaring die zij daarbij zelf heeft gehad is dat zij toegang kreeg tot een heel oude kluis met kazuifels van honderden jaren oud. Een van de kazuifels was gemaakt van de bruidsjurk van keizerin Elizabeth (Sissi) van Oostenrijk, geborduurd met honderden edelweiss bloemetjes.

Kazuifels heeft ze zelf ook  gemaakt, met geappliqueerde motieven erop – altijd in opdracht. Helaas willen de priesters geen foto’s vrijgeven.

In 2015 ontdekte ze de patronen van Judy Niemeyer maar kon, vanwege tijdgebrek daar nog niet aan beginnen. Het duurde tot 2019 toen ze op een beurs werd aangemoedigd door Ada Honders om het toch te gaan proberen. Toen de vonk eenmaal was overgeslagen en de eerste quilt van een patroon van Judy was gemaakt, was het vuur niet meer te blussen. Met de enthousiaste aanmoedigingen van Ada lukte het om ook andere patronen te naaien.

In 2020 startte ze, vanuit een oude droom, eindelijk haar eigen bedrijf om het enthousiasme voor de patronen van Judy over te leren brengen aan anderen.

Volleerd? Nee zeker nog lang  niet, maar het vuur blijft branden en de honger om steeds meer quilts te maken is nog lang niet gestild.  Van mijn hobby mijn beroep maken, een verlangen dat ik al heel lang had, is nu eindelijk werkelijkheid geworden: anderen leren hoe mooi het is om met prachtige stoffen iets te creëren dat een sieraad is om naar te kijken en te gebruiken.

Lessen, workshops en demonstraties geef ik in Buurtcentrum De Miente in Oosterwolde en op locatie door heel Nederland en Vlaanderen. Dat kan in een winkel maar ook in een buurtcentrum voor bijvoorbeeld een groep quiltsters. 
Wilt u meer informatie? Vul dan het contactformulier in of bel me op telefoonnummer 06 1437 9142