Waarom GOTS of Oeko-Tex stoffen voor een quilt gebruiken?

Het is duurder, moeilijker te verkrijgen……. Deze uitspraken heb ik ook gedaan – totdat ik me verdiepte in de weg die de stof aflegt van boer naar winkel. O.a. de televisieserie Genaaid (EO 2018) heeft  me ertoe aangezet om meer te weten te komen over de conventionele katoenteelt en de alternatieven die biologische katoen kan bieden.

Wat ik leerde maakte veel indruk op me. Hier zijn enkele belangrijke feiten over biologisch versus conventioneel katoen:

  • Conventioneel gekweekt katoen is een van de meest chemisch afhankelijke gewassen, met tot wel 25 verschillende pesticiden en meststoffen, waarvan er een aantal giftig zijn voor mensen of bekende kankerverwekkende stoffen bevatten.
  • Conventionele katoenteelt kan ernstige gezondheidsrisico’s voor de boeren en arbeiders met zich meebrengen, met name in gebieden waar richtlijnen voor correct gebruik niet worden gevolgd. Ook tijdens het verdere proces voor conventionele katoen worden vaak veel giftige chemicaliën gebruikt, waardoor arbeiders ook aan gezondheidsrisico’s worden blootgesteld.
  • Synthetische, op stikstof gebaseerde meststoffen die in conventioneel katoen worden gebruikt, verdwijnen niet enkel in de lucht, maar ook in het grondwater, waardoor de watervoorziening wordt vervuild en wordt bijgedragen aan het broeikasgas.
  • Conventionele katoenproducten kunnen huidirritaties en andere gezondheidseffecten veroorzaken als gevolg van resten van pesticiden en chemische middelen, met name formaldehyde, die deel uitmaken van het afwerkingsproces.
  • GOTS-gecertificeerd biologische katoen wordt geteeld zonder het gebruik van giftige synthetische pesticiden, herbiciden of meststoffen. In plaats daarvan maakt biologische productie gebruik van landbouwtechnieken die zich richten op bodem- en plantgezondheid, waaronder gewasrotatie, metgezelplanning, lokale plantensoorten en nuttige insecten. Bovendien zorgt deze manier van produceren voor een gezondere werkomgeving voor boeren en arbeiders, en een gezonder product van hogere kwaliteit voor de eindgebruiker.
  • Biologische katoen verbruikt minder energie, geeft minder broeikasgas af, vervuilt het grondwater niet en verbruikt, vanwege de verbeterde bodemkwaliteit, aanzienlijk minder water.
  • Bovendien betekent de GOTS-certificering dat het product Fairtrade is en dat het onder veilige, gezonde en billijke omstandigheden is geproduceerd.

Na dit alles te hebben gelezen, realiseerde ik me dat ik de biologische katoenteelt op welke manier dan ook wilde promoten, en uiteindelijk besloot om in de Quilthoeve zoveel mogelijk quiltstoffen in te kopen die een GOTS of een Oeko-Tex label hebben. Dat is echter moeilijker dan gedacht, omdat veel bedrijven in Amerika  onze Europese labels voor verantwoorde katoenteelt niet (mogen) gebruiken. Op dit ogenblik is het nog een wirwar van verschillende (en soms valse) logo’s. Het blijft dus heel goed uitkijken bij de inkoop van stoffen – onderzoek heeft ons geleerd dat de ene groothandel een stof aanprijst als GOTS, terwijl een andere groothandel dezelfde stof aanbiedt zonder dit label. Toch is tegenwoordig verantwoord geproduceerde stof veel gemakkelijker te vinden en zijn de keuzes geweldig en gevarieerd, zoals je kunt zien in de Quilthoeve – en ook in Stoffelke.

Voor de solide heb ik gekozen voor een prachtige kwaliteit katoen: American Made Brand, een stof die volledig in Amerika wordt geproduceerd op milieuvriendelijke wijze, met respect voor de natuur. Een filmpje over het productieproces is te zien op Youtube   Er zijn 75 kleuren en in de komende maanden zal het aantal kleuren in de webshop worden aangevuld.

Robert Kaufman (de leverancier van prachtige digitale prints en batiks) beschrijft het op deze manier op zijn website: Our digital print solution uses a patented pigment ink technology that is water based and absolutely free of heavy metals, formaldehyde and Alkylphenol Ethoxylates (APE), making them non-hazardous, non-toxic and 100% biodegradable. Our inks adhere to the strictest human health and environmental standards and contain no animal by-products and are completely vegan friendly, meeting both the Oeko-Tex 100 and Global Organic Textile (GOTS) standards.”

Doe jezelf, alle mensen in de productielijn en het milieu een plezier en probeer een alternatief te vinden voor stoffen die zijn geproduceerd onder slechte omstandigheden voor de arbeiders of die slecht zijn voor het milieu. Neem bij vragen of onduidelijkheden alsjeblieft contact met ons op.

Bij alle stoffen die in de webshop of tijdens workshops en lessen worden verkocht, wordt zoveel mogelijk vermeld wat de bron is, of er een keurmerk is en in welk land het geproduceerd is. Hebt u vragen over de herkomst, dan kunt u deze stellen door het contactformulier in te vullen.